2015. március 22., vasárnap

Working in Málta

No akkor – vagy ahogy a máltaiak mondják ”mela” – vágjunk bele a következő témánkba, ami a munkakeresés és munkába állás itt, Málta szigetén. M.SZ.-nek megígértem maradnak az őszinte és ”emberszagú” írások – minek szépítsünk. :-)


Szögezzünk le egy két fontos dolgot és tudnivalót már az elején:

 

1.) Ha meggazdagodni szeretnél, ne Máltára gyere dolgozni! Ausztriában, Angliában és Németországban tutti magasabb a minimálbér és órabér. Persze ha van egy jó szakmád, ami itt hiányszakma és keresik pl. orvos, építészmérnök, webes szakember … stb. akkor nincs probléma. :-)
2.) Valóban elég, ha picit beszélsz angolul, hiszen itt ez a második hivatalos nyelv a máltai mellett. De minimális nyelvtudással vagy anélkül marad a mosogatói, takarítói, munkalehetőség kezdetben.
3.) A minimális órabér 4,25 – 4,50 euro között alakul, a bolti eladók, pincérek, bártenderek átlag 5 eurot keresnek óránként.
4.) Itt sem divat minden munkahelyen a bejelentés. Szóval figyelni kell nagyon. A szállodák, nagyobb éttermek és boltok bejelentenek, meg persze az állami intézmények, de a kisebbek nem biztos.


Hol érdemes keresgélni?

 

Először is nem javaslom az otthonról küldözgessünk Önéletrajzot, hacsak nem valami speciális területen akarsz elhelyezkedni, amire kell mondjuk spciális képzettség, nyelvtudás és gyakorlat.
Ha a terved, hogy először bármi jó csak legyen, majd aztán lépsz tovább, akkor itt kint kell lenni. A legelső lépés legyen előre kinyomtatott Önéletrajzod, jó sok mondjuk vagy 30 darab. Ha nem feltétlen a szakmádban akarsz elhelyezkedni akkor nem muszáj túlragozni a dolgot. Elég egy oldal. És irány az utca, szállodák, éttermek, boltok, ahol szeretnél dolgozni. Szépen sorba be lehet adogatni...sokszor ki is van írva a boltok, éttermek és szállodák bejáratára, hogy épp keresnek e személyzetet.

Oldalak amiket érdemes nézegetni a neten:
http://maltapark.com/ - fontos! Ide regisztráld magad, mert a legtöbb hirdetésre csak úgy lehet jelentkezni!



és a Facebookon:

Valamint a Times of Maltá-t érdemes vasárnaponként megvenni, az egyik melléklete kimondottan állásokkal, karrierrel foglakozik.



Mi is így kezdtük, vittük az Önéletrajzokat és adogattuk be a környéken lévő szállodákba, és ha épp olyan bolt mellett vitt az utunk ahova kerestek személyzetet beadtuk. Valamint ha láttunk jónak tűnő hirdetést szépen küldtük e-mailbe is.
Az igazság az, hogy én nem vagyok valami szuper angolból, így a szobalányos variációt céloztam be magamnak már itthon is, aztán ha belejövök az angolba szépen lépkedek tovább a ranglétrán. :-)
A vonzás törvénye be is jött, 1 hete szobalánykodom. :-) Bár nagyon cukik voltak az interjún, mivel magasabb poziciót ajánlottak, de lebeszéltem őket róla, mondván nem beszélek annyira jól angolul, hogy egyből front office-osként kezdjek. 

Őszintén, ha valaki soha nem csinált még ilyet és irodai munkáról lovagol át, kösse fel a gatyáját! Baromi nehéz és nagyon fárasztó fizikai munka! Az első három nap nem éreztem a kezeimet, itt ríttam az uramnak, hogy végem van. A kezeim most is fájnak és nem kicsit van izomlázam mindenhol konkrétan. Ja, veszélyes szakma ám ez, első nap rázártam az erkélyajtót az ujjamra, azt hittem besz..ok! Belilult picit, de megmaradt a körmöm. Itt ott kék és zöld foltos vagyok, mindig beütöm magam valahova. Valahogy csak túléltem, de nyilván hamar szeretnék továbblépni majd. Amúgy mindenki nagyon kedves, 4 nap betanulás volt, addig egy régi motoros máltai nő tanított be, ha kellett háromszor ismételte el mit kell csinálni, ha valamit épp nem értettem. A munkaidő nálunk 8-17-ig tart elvileg, de van, hogy hamarabb végzünk. Heti egy szabadnap jár, azt minden vasárnap mondják meg, hogy melyik nap.



Mi be vagyunk jelentve, csináltatnom is kellett Social Security Numbert – ez az adó és TB számod egyben. Röviden 15 perc alatt kész volt! A munkáltatóm írt a hivatalnak egy levelet amiben kérték, hogy csinálják meg nekem ezt a számot mert náluk dolgozom. Nekem Msidá-ba kellett menni a helyi Rendőrségen kértünk útbaigaíztást – ami olyan volt mintha az 50-es évek Kubájában lennénk, idős rendőrbácsi a pult mögött, SZTK keretes szemüvegben, kopott székek, házi oltár a bal felső sarokba, a váróteremben dohányzó apóka...- maga az iroda a Lokal Council mellett van. Ott semmi sorszám, újabb udvarias rendőr, aki figyeli mikor mehetsz be az ügyintézőhöz és beküld. 10 percet vártunk, maga a művelet 5 perc volt. :-)
Röviden ennyi az első tapasztalatokról. További szállodás sztorik – milyen nemzetiségűekkel dolgozom, ki kicsoda egy nagy szállodában – később jönnek még.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése