2015. április 3., péntek

Egy kis máltai Húsvét

Mai bejegyzésem a máltai húsvéti szokásokról szól majd, és a végén egy tradicionális húsvéti süti recepjét is megismerheti a kedves olvasó.



A húsvét vallási esemény és népünnepély, Málta templomai ünnepi pompába öltöznek. Hófehér virágdíszt öltenek az oltárok, a hívők örvendenek az életet szimbolizáló zöld búzacsokroknak. Előkerülnek a féltve őrzött egyházi ereklyék, hímzett ünnepi ruhát kapnak a Jézus- és Mária-szobrok. A nagyhét húsvéti feltámadást megelőző napjaiban régi hagyományok szerint étel- és italáldozatra kerül sor. A gyümölcskosarakat, szőlőt és olajbogyóval töltött tálkákat megszentelt só és korsókban víz, bor és olaj kíséri, az ünnepi oltárt vagy az erre a célra külön felállított asztalokat olajmécses díszíti – az utolsó vacsora szimbólumai. A karácsonyi jászol figuráira emlékeztető bibliai háromkirályok, a Szent Család és Krisztus keresztútjának jelenetei Spanyolországból származó papírmaséból kasírozott vagy fából faragott figurákként díszítik a templomokat, mint például Rabat 1410-ből származó Szent Agáta-kápolnáját is. E bibliai szereplők makettjei a feltámadási körmenetek több száz éves szobrainak.




Bormla, a Valettával szemben fekvő három egymás melletti földnyelv legrégebben lakott városának Szent Katalin- temploma hagyományos passiójátékokat rendez. Felvonul a Szent Család, Jézus tanítványai, az evangélisták, a próféták és az apostolok, valamennyien a "nevükhöz fűződő" cselekedetek kellékeivel. A máltaiak teljes éven át készülnek húsvét ünnepére, és a kiválasztottak méltósággal vállalják szerepüket. Házilag készítik jelmezeiket, ha kell, a történelmi hűség kedvéért a férfiak szakállt, bajuszt növesztenek.
A feltámadás örömünnepét a "hét látogatásnak", legalább hét templom felkeresésének kell megelőznie, ezt nagycsütörtökön teszik meg a máltai hívek. Ha valakinek nem futja idejéből mindezt a szombat esti órákban, a fényárban úszó templomokban imák kíséretében megejteni, egy-két templom látogatását a feltámadási körmenet napjára, húsvétvasárnapra is halaszthatja. Az egyes városok körmeneteit úgy időzítik, hogy a lakosság több szentmisén, körmeneten is részt vehessen.




A feltámadás Máltán a hangos öröm ünnepe. A feltámadási körmenet a – nevét a lovagkorban elnyert – Kospiqua templomától indul. A lelkes férfiak jó egy évvel a következő húsvét előtt jelentkeznek szoborvivőnek. Megtiszteltetés, hacsak egy utca hosszat is cipelheti valaki a több száz éves szobrokat, a körmenet legünnepélyesebb aktusa pedig a "futás" Krisztus szobrával. Minden sarkon más zenekar húzza, itt az angol tengerész-fúvósokra, ott a tipikusan máltai, tűzoltózenére emlékeztető indulókat. A gyerekek színes papírba csomagolt hatalmas húsvéti tojást kapnak, amely tele van szárított gyümölccsel, süteménnyel.



A húsvét Máltán a gasztronómia ünnepe is. A máltai ember kedélyének és életfelfogásának megfelelően a böjtöt is másképp értelmezi. A hústilalom ellensúlyozására előszeretettel fogyasztanak a böjtben különféle édességeket. Se szeri, se száma a mandulás, diós, mogyorós fánkoknak, buktáknak, mézeseknek. Málta lakosságának kilencvennyolc százaléka katolikus, a családot a legfőbb értéknek tekintik.




És jöjjön egy tipikus máltai húsvéti édesség receptje a végére.
Figolli: Málta déli részéről származó húsvéti sütemény. A cifra, színes, marcipános tésztafigurák. 



 
Hozzávalók:
1 kiló liszt, 40 dkg margarin, 40 dkg cukor, 2 tojás sárgája.
A töltelékhez:
20 dkg mandula, 20 dkg porcukor, mandula aroma, 2 tojás sárgája és tetszés szerinti lekvár.



Az elkészítés: elmorzsolod a margarint a lisztbe, hozzáadod a tojás sárgákat és egy kicsi vizet, vagy tejet (majd látod). Gyúrd össze, hogy lágy tésztát kapj, és hagyd egy órát állni. Aztán nyújtsd ki és formaszaggatóval szaggasd ki a mintákat, úgy hogy páros legyen, ha lehet. Aztán süsd ki arany színűre (egy tepsibe sütőpapírt tegyél, egy papírszalvétával kend nagyon vékonyan olajjal és nagyon haloványan megszórni liszttel, így sütni). Míg sül, elkészítjük a tölteléket. A darált mandulát összekeverjük a cukorral, és hozzáadjuk a mandula aromát, valamint a tojás sárgáját. Vesszük a kisütött figollit, megkenjük hidegen! lekvárral, majd rákenünk egy réteget a mandulás cuccból és betakarjuk egy másik figurával. Amikor a kicsikék készek lettek, készítünk díszítős cuccot. Ehhez porcukrot oldunk kevés meleg vízben vagy cukrozott tojásfehérjével lehet díszíteni, és már annyi mindent lehet hozza venni, csokidarát, színes cukorgyöngyöket, viszont ha ezt az utóbbit használjuk, érdemes a már majdnem kisült tésztába nyomni minta szerint, hogy ne potyogjon le. Jó szórakozást!





Forrás: Új Ember, Wikipedia,

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése