Mai bejegyzésem a máltai húsvéti szokásokról szól majd, és
a végén egy tradicionális húsvéti süti recepjét is
megismerheti a kedves olvasó.
A húsvét vallási esemény és népünnepély, Málta templomai
ünnepi pompába öltöznek. Hófehér virágdíszt öltenek az
oltárok, a hívők örvendenek az életet szimbolizáló zöld
búzacsokroknak. Előkerülnek a féltve őrzött egyházi ereklyék,
hímzett ünnepi ruhát kapnak a Jézus- és Mária-szobrok. A
nagyhét húsvéti feltámadást megelőző napjaiban régi
hagyományok szerint étel- és italáldozatra kerül sor. A
gyümölcskosarakat, szőlőt és olajbogyóval töltött tálkákat
megszentelt só és korsókban víz, bor és olaj kíséri, az ünnepi
oltárt vagy az erre a célra külön felállított asztalokat
olajmécses díszíti – az utolsó vacsora szimbólumai. A
karácsonyi jászol figuráira emlékeztető bibliai háromkirályok,
a Szent Család és Krisztus keresztútjának jelenetei
Spanyolországból származó papírmaséból kasírozott vagy fából
faragott figurákként díszítik a templomokat, mint például Rabat
1410-ből származó Szent Agáta-kápolnáját is. E bibliai
szereplők makettjei a feltámadási körmenetek több száz éves
szobrainak.
Bormla, a Valettával szemben fekvő három egymás melletti
földnyelv legrégebben lakott városának Szent Katalin- temploma
hagyományos passiójátékokat rendez. Felvonul a Szent Család,
Jézus tanítványai, az evangélisták, a próféták és az
apostolok, valamennyien a "nevükhöz fűződő"
cselekedetek kellékeivel. A máltaiak teljes éven át készülnek
húsvét ünnepére, és a kiválasztottak méltósággal vállalják
szerepüket. Házilag készítik jelmezeiket, ha kell, a történelmi
hűség kedvéért a férfiak szakállt, bajuszt növesztenek.
A feltámadás örömünnepét a "hét látogatásnak",
legalább hét templom felkeresésének kell megelőznie, ezt
nagycsütörtökön teszik meg a máltai hívek. Ha valakinek nem
futja idejéből mindezt a szombat esti órákban, a fényárban úszó
templomokban imák kíséretében megejteni, egy-két templom
látogatását a feltámadási körmenet napjára, húsvétvasárnapra
is halaszthatja. Az egyes városok körmeneteit úgy időzítik, hogy
a lakosság több szentmisén, körmeneten is részt vehessen.
A feltámadás Máltán a hangos öröm ünnepe. A feltámadási
körmenet a – nevét a lovagkorban elnyert – Kospiqua templomától
indul. A lelkes férfiak jó egy évvel a következő húsvét előtt
jelentkeznek szoborvivőnek. Megtiszteltetés, hacsak egy utca
hosszat is cipelheti valaki a több száz éves szobrokat, a körmenet
legünnepélyesebb aktusa pedig a "futás" Krisztus
szobrával. Minden sarkon más zenekar húzza, itt az angol
tengerész-fúvósokra, ott a tipikusan máltai, tűzoltózenére
emlékeztető indulókat. A gyerekek színes papírba csomagolt
hatalmas húsvéti tojást kapnak, amely tele van szárított
gyümölccsel, süteménnyel.
A húsvét Máltán a gasztronómia ünnepe is. A máltai ember
kedélyének és életfelfogásának megfelelően a böjtöt is
másképp értelmezi. A hústilalom ellensúlyozására
előszeretettel fogyasztanak a böjtben különféle édességeket.
Se szeri, se száma a mandulás, diós, mogyorós fánkoknak,
buktáknak, mézeseknek. Málta lakosságának kilencvennyolc
százaléka katolikus, a családot a legfőbb értéknek tekintik.
És jöjjön egy tipikus máltai húsvéti édesség receptje a
végére.
Figolli: Málta
déli részéről származó húsvéti sütemény. A cifra, színes,
marcipános tésztafigurák.
Hozzávalók:
1 kiló liszt, 40 dkg margarin, 40 dkg cukor, 2 tojás sárgája.
A töltelékhez:
20 dkg mandula, 20 dkg porcukor, mandula aroma, 2 tojás sárgája
és tetszés szerinti lekvár.
Az elkészítés: elmorzsolod a
margarint a lisztbe, hozzáadod a tojás sárgákat és egy kicsi
vizet, vagy tejet (majd látod). Gyúrd össze, hogy lágy tésztát
kapj, és hagyd egy órát állni. Aztán nyújtsd ki és
formaszaggatóval szaggasd ki a mintákat, úgy hogy páros legyen,
ha lehet. Aztán süsd ki arany színűre (egy tepsibe sütőpapírt
tegyél, egy papírszalvétával kend nagyon vékonyan olajjal és
nagyon haloványan megszórni liszttel, így sütni). Míg sül,
elkészítjük a tölteléket. A darált mandulát összekeverjük a
cukorral, és hozzáadjuk a mandula aromát, valamint a tojás
sárgáját. Vesszük a kisütött figollit, megkenjük hidegen!
lekvárral, majd rákenünk egy réteget a mandulás cuccból és
betakarjuk egy másik figurával. Amikor a kicsikék készek lettek,
készítünk díszítős cuccot. Ehhez porcukrot oldunk kevés meleg
vízben vagy cukrozott tojásfehérjével lehet díszíteni, és már
annyi mindent lehet hozza venni, csokidarát, színes
cukorgyöngyöket, viszont ha ezt az utóbbit használjuk, érdemes a
már majdnem kisült tésztába nyomni minta szerint, hogy ne
potyogjon le. Jó szórakozást!
Forrás: Új Ember, Wikipedia,
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése