2015. április 19., vasárnap

Dingli Cliffs és Mdina

Következő kirándulásunk célpontjai Dingli Cliffs és Mdina voltak. Dingli Cliffs-nél a nászutunkon nem jártunk, így ez teljesen új élmény volt számunkra is. Mdinaban voltunk 11 évvel ezelőtt. Mivel a város fallal körülvett, sok változásra nem számítottunk, de azért a fejlesztések e várost sem kerülték el, a városfal előtti rész szépen parkosított, sétálós lett.





Mdina a várárok szépen felújítva


Az utazás most is a helyi buszjárattal történt. Sliema-ból a 202-es járattal közelíthető meg Dingli Cliffs, a buszok óránként járnak és tőlünk kb. 1,5 óra volt az út, aminek nagy része a hogyan éljük túl a csúcsforgalmat Slima, Gzíra és Birkirkara utcáin. Amúgy szép és érdekes tájakon utaztunk. A sziklánál 1 órát töltöttünk, a következő buszig.






A panoráma a szikláról

Dingli Cliffs és Filfla


Dingli Málta délnyugati részén, 13 km-re található Valletta-tól, 3300 lakosa van, legfőbb látványossága a Dingli Cliffs-ek azaz sziklák, melyen NATO radar is épült. A sziklafal 200 méter magas és csodaszép kilátás nyílik róla a tengerre és Filfla szigetére. Filfla egy kicsi, terméketlen, lakatlan sziget Máltától 5 kilométerre délre, ez a máltai szigetvilág legdélebbi pontja. Nevét az arab filfel szóból származtatják, ami borsot jelent. 


 Virágok Dingli Cliffss


 Filfla szigete



 

Ezután a visszatérő busszal Mdina és Rabat felé vettük az irányt.

Mdina


Rabat és Mdina a két város, mely teljesen össze van nőve. Mi most Mdina-t látogattuk meg, Rabatot majd legközelebb.
Mdina volt sokáig Málta fővárosa, ma is csak a fallal körülvett területen fekszik, így a sziget legkisebb helyi tanácsa, alig 258 lakossal. Föníciai neve Malet, ebből származott a latin Melita. Az arabok Medinaként (erődített város) ismerték, ebből rövidült a mai név. Olasz neve Città Notabile, amelyet Szicília királyától kapott hűségéért. Ma Csendes Városnak is nevezik.

Az egyik palota lakóház


Mdina történelme több mint 4000 évre vezethető vissza. A város a máltai kereszténység eredetéhez kapcsolódik, hiszen Szent Pál állítólag itt élt i.sz. 60-ban, miután a szigeteknél hajótörést szenvedett. Az éjjel lámpával kivilágított és a „csendes város" névvel illetett Mdina csodálatos élményt nyújt időtlen atmoszférájával, valamint kulturális és vallási kincseivel.


 Újabb csodaszép palota Mdinában


Zászlóforgató középkori katonák a Kaputól nem messze

A 8. században az arabok bevehetetlen falakat húztak a város köré, így alakítva fellegvárrá a kisvárost. Innen ered mai neve is, amely szó szerint "fallal körülvett várost" jelent. 
1530-ig Mdina volt Málta fővárosa, az ekkor érkező johannita lovagok a főhadiszállásukat a Nagy-kikötő területén rendezték be. Az 1565-ös nagy ostrom idején a törökök a Nagy-kikötőre koncentráltak, így a helyi lovasság számtalan váratlan támadást intézett az ostromlók ellen. A lőrésekhez katonának öltöztetett nőket állítottak, így cselezve ki a támadókat. 1693-ban a város egy földrengés során komoly károkat szenvedett, a helyreállítási munkálatok csak 1720-ban kezdődtek meg.




Mdina palotái ma nagyrészt lakóhelyként funkcionálnak. A szűk utcákon csak gyalog lehet közlekedni, autóval csak szigorú engedélyek birtokában lehet behajtani a városba. Legfőbb bevételi forrása a turizmus, a turisták kedvelik az ódon, szűk utcái, középkori és barokk építészeti remekei, a nyaranta megrendezett kosztümös felvonulások miatt.


 A normann ház


Kilátás a városfalról

Látnivalók:


Szent Pál társkatedrális

A barokk templom latin kereszt alaprajzú, homlokzatát korintoszi oszlopok osztják három részre. Súlyos homlokzatával és két tornyával uralja az előtte nyíló teret. Padlózatát – a vallettai társkatedrálishoz hasonlóan – lovagok sírkövei alkotják. A berendezés több darabja, pl. a keresztelőkút, ír fából készült.
Málta kettőssége miatt (a főváros Valletta lett, ám a püspök továbbra is Mdinát tartotta székhelyének) a két város templomai (a San Ġwann Vallettában és a San Pawl Mdinában) közösen kapták meg a katedrális címet.
  • Vilhena Palace: helyén állt Mdina egykori közigazgatási központja, a mai épület 17. századi
  • Inguanez Palace: a középkor egyik legelőkelőbb máltai családjának háza
  • Palazzo Falson (normann ház)
  • Római lakóház: Museum Esplanade
  • Szt. Ágota-kápolna
  • Szt. Miklós-kápolna
  • Természettudományi Múzeum
  • Mdina Dungeons: a vár alatti folyosókon horror-kiállítást rendeztek be
  • Karmelita templom és rendház: különböző rendezvények, koncertek színhelye
  • Mdina Experience: film a város történetéről
  • Bencés kolostor
  • A keleti bástya: egyedülálló panoráma Málta szigetének nagy részére 




     


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése