2015. április 28., kedd

Blue Grotto – A Kék Barlang (és a viszontagságos máltai buszközlekedés)

Ezúttal is Málta déli része felé vettük az irányt, a cél a Blue Grotto volt és annak környéke, megannyi természeti szépségével.



A máltai tömegközlekedésről most írok utoljára véleményt: KATASZTROFÁLIS! És ennyi, ezzel be is fejeztem a hisztit, elfogadom a helyzetet, amin úgyse tudok változtatni. Sliemából az X2-es repülőtéri járattal mentünk első körben a reptérre Luqa-ba, majd innen tovább a 201-essel a Blue Grotto felé. Az egy dolog, hogy az X2-es 40 percenként jár....de nem a menetrend szerint, aztán meg ugyan mi a fenének kell bemenni a Mater Dei-be (a legnagyobb egészségügyi központ a szigeten, ami külön álló mindentől)? Ahol amúgy is megáll minden busz, tehát a helyiek akik hazafelé mennek, találnak a reptéri járatnál alkalmasabbat is....de nem. Régen azt tartották itt Máltán, hogy minden buszjárat Vallettába vezet, na ez új értelmet nyert mióta felépült a Mater Dei, azóta mondhatjuk minden buszjárat ide vezet! És ezt visszafelé tömve bőröndös turistákkal is megjátszotta a sofőr. Azt hittem felrobbanok, egy olasz faszi ült mögöttem és az összes olasz baciját a nyakamba köhögte olyan hangerővel, hogy majd beszakadt a dobhártyám, mindezt 55 percen keresztül....
A 201-es meg visszafelé simán 40 percet késett úgyhogy óránként jár! Agyrém. Ja és mindezek Málta turisták által látogatott, forgalmas, idegenforgalmilag kiemelt területein történnek meg. De rájöttünk, a városnéző, utazási irodák által üzemeltetett buszokkal kell közlekedni....hadd járjanak ők is jól....de ennyi volt, esküszöm, nem pörgök rajta tovább. :-)




Blue Grotto


Málta déli részén található a Zurrieq közelében Málta egyik legnépszerűbb látványossága, a Blue Grotto. Délelőtt érdemes ide látogatni, amikor a nap fénye a víz tükröződésében a kék számtalan árnyalatát mutatja nekünk.
Egy szűk kis öbölből, a Wied iz-Zurrieqtől indulnak a színes csónakok egyszerre 8-10 kíváncsi turistával a több részből álló barlangba, mely valósággal geológiai kuriózum. A rövid hajókázás végén egy óriás szikla – melynek tetejéről pazar kilátás nyílik – szinte kitárja roppant kapuját, hogy alatta csordogálhassanak be a kis luzzuk a félhomályos térbe.



A szikláról a kilátás valami álomszerű, a tenger kékje, a morajlása ahogy a falnak csapódnak a hullámok, a sirályok …..fantasztikus élmény. :-)





Maga a környék is csodaszép a sziklás partokkal, kirándulásra, túrázásra kiválóan alkalmas. Az úton ami tovább vezet Hagar Qim és Dingli felé fel a hegyre, több pihenőhelyet és parkolót is kialakítottak a kikapcsolódásra, nézelődésre vágyó turistáknak és helyieknek. 



 
Természetesen ezen az apró kis helyen nagy parkoló, több kávézó, étterem, fagyizó és ajándékbolt várja, hogy az idelátogatók még jobban érezzék magukat. És Máltán eddig akárhány ilyen turistás helyen jártunk, mindig van ingyenes, nyilvános illemhely, ami tiszta és rendezett is. Szerintem ez is fontos tud lenni. :-)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése