2015. február 11., szerda

Lakásvadászat – House Hunting

Ha a határátkelés mellett döntünk az egyik sőt talán legfontosabb kérdés: hol fogunk lakni? Na és mennyiért?
Az igények, a vágyak és az álmok nem mindig állnak a pénztárcánk szabta lehetőségekkel egyenes arányban. Mikor mi először kezdtünk Máltában gondolkodni nem tűnt vészesnek a történet, úgy értem egész szép árban voltak egészen szép ingatlanok, cuki kis csili – billi lakások. Na a helyzet sokat változott azóta, az albérlet árak nagyjából kétszeresére nőttek pár hónap alatt. Oka állítólag a líbiai menekültek, akiknek van pénzük és felverték az árakat, meg vannak akik a svédeket is emlegették már, hogy hirtelen sokan lettek és ők sincsenek rosszul elengedve anyagilag.....no mindegy is a lényeg a puszta tények.


Hogyan kezdjünk hozzá?


Első gondolata az egyszeri embernek az ingatlaniroda, őket meg lehet találni a neten, lehet akár itthonról is e-mailt írni. Így kezdtük mi is. Na de ez Málta kérem! Itt nem divat frissíteni a lakás kínálatot, – tisztelet a kivételnek, ami ritka mint a fehér holló – úgy pörög a piac, hogy egy jó ingatlan 4 óra alatt el is kelt. Bizony ám! Írtunk mi is, meg is írták, hogy az általunk ki nézett lakás már régen nincs, és hát az oldalukat azt nem frissítik. De ne aggódjunk néznek ott ahol szeretnénk, olyat, amilyet szeretnénk, csak hát az ára az már több lesz, mint amit szeretnénk.
Ekkor kezdtünk el más oldalak felé kacsingatni meg a Facebook, na az egy jó találmány mindenféle lakás kiadós csoportokkal. De be kellett látni ehhez ott kell lenni a helyszínen.
Volt olyan, hogy már abba is belementünk volna, hogy Magyarországról foglalózzuk le, mire írtunk az ingatlanosnak, hogy tetszik az ajánlat, hova küldjük a pénzt (1 óra alatt)– kiadta!
Így az uramra maradt a feladat – hála az égnek, meg az öcsémnek – volt hol álomra hajtani a fejét mikor kiért, egy kedves ismerősnél.
Aztán jött a vadászat, még itthon kinézett lakások ingatlanosait hívta fel, és találkozott kint velük. Konkrétan kettővel. Az egyikből 24 óra alatt megszületett az üzlet.
Nálunk van még egy kis bonyolító tényező: a három cicus. De megoldható! Vannak pet friendly lakások és főbérlők.
A lakás Sliema közepén van, nagyon szuper helyen a központban, és a tenger is 3 perc séta az utca végén már csak ránk vár!

Az utcánk:

Hasznos oldalak:


http://maltapark.com/ – ez nem ingatlaniroda, de nyilván ők is hirdetnek itt is, ezen az oldalon nemcsak lakások hanem bármi más is található, több témában vannak hirdetések pl. állások is

és a Facebook csoportok:


Sliema:




És mennyi is az annyi?

 

Ez sok mindentől függ. Leginkább a helyszíntől. Málta központi részén a legdrágább (Sliema, Gzira, San Gwan, Marsa, Msida...) Az északi, déli és nyugati részen olcsóbb és persze Gozon is.
A központ részen egy studio apartment vagy 1 hálószobás lakás 400 -450 EUR-nál kezdődik. Ennyi pénzért északon 2 szobás lakás is van, ott a kisebbek már 350 – től kivehetőek.
Aztán a határ a csillagos ég, 2 hálós 500-600 de láttam lakást 1600 EUR/hó- val is.
Mindig kell fizetni kauciót (deposit) is – 1 hó – ha ügynökségen keresztül bérelsz akkor van ügynöki díj is ami általában a fél havi lakbér. És persze a rezsi, amit egyelőre hallomásból tudunk 50-80 EUR között van, nekünk az még nincs, de ami késik nem múlik. :-) Az internet kb. 20-25 EUR, nyilván attól függ mire fizet elő az ember lánya.

Lehetetlen nincs csak tehetetlen! 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése